Slaapproblemen

Het kan zijn dat patiënten na het IC-verblijf een ander slaappatroon krijgen. De ene patiënt zal de eerste weken meer dan de helft van de dag in slaap zijn, omdat het lichaam moet bijkomen van alle ervaringen, de andere patiënt kan zich in de eerste weken juist heel rusteloos voelen, zodat er bij voorbeeld problemen zijn bij het in slaap vallen of juist bij het doorslapen. Ook dromen en nachtmerries kunnen de slaap beïnvloeden.

Wakker liggen in de nacht is in de tijd kort na het IC-verblijf extra naar, omdat er voor patiënten waarschijnlijk genoeg is om zich zorgen over te maken. Patiënten kunnen aan het malen slaan; de meest kleine problemen kunnen in de nacht onoverkomelijke grote problemen worden. Het is dan ook beter om afleiding te zoeken, bij voorbeeld door wat te gaan lezen of naar muziek te luisteren.

Om problemen bij het inslapen te verminderen, kunnen ‘de klassieke trucjes’ uitgevoerd worden, zoals een beker (warme) melk drinken voor het slapen gaan, wat ontspannends lezen of een warm bad of douche nemen. Sommige mensen hebben baat bij ontspanningsoefeningen of meditatie. Alcohol of koffie (met cafeïne) drinken voor het slapen gaan wordt meestal afgeraden.

Mogelijk hangen slaapproblemen samen met de mate waarin patiënten actief kunnen zijn. In de tijd dat zij nauwelijks actief zijn, heeft het lichaam mogelijk minder behoefte aan slaap. Als er weer meer van het lichaam gevraagd wordt, doordat de mogelijkheden om te bewegen toenemen, kunnen de slaapproblemen verdwijnen.

Als een patiënt zich gedurende de dag ook erg moe voelt, wordt vaak afgeraden een middagdutje te doen. Dit om te voorkomen dat het nachtelijke slapen bemoeilijkt wordt.
Uiteraard geldt dit niet voor mensen die gewend waren een middagdutje te hebben. Voor anderen kan gelden dat een kort rust- of slaapmoment de motor even weer kan opladen, bij voorbeeld in een drukke gezinssituatie.

Soms zijn slaapproblemen hardnekkig en is het verstandig er mee naar de huisarts te gaan. Meestal komt het normale slaappatroon weer terug als het leven weer wat meer wordt zoals voorheen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*