Veranderingen in spreken en slikken

De stem kan veranderd zijn door de beademingsbuis. Kort na de verwijdering van de buis, kan er sprake zijn van een zere keel en een droge mond. Ook kan de stem zwak of hees zijn. De heesheid verdwijnt meestal weer, maar het kan ook zijn dat de heesheid in meerdere of mindere mate blijft bestaan. Als heesheidsklachten lang aanhouden is het raadzaam naar de KNO- arts te gaan.

Het spreken, kauwen en slikken kunnen moeizaam gaan door langdurige beademing maar ook door ernstige spierzwakte. De slik-, spraak- en kauwspieren moeten weer getraind worden. Een logopediste kan helpen.


One thought on “Veranderingen in spreken en slikken

  1. snijder
    ik heb zelf 5 op de IC gelegen waarvan 3 aan de beademing. Een half jaar lang kon ik amper praten, en nu is het precies een jaar geleden en is mijn stem nog niet de oude. Ik kan niet zingen, en niet hard praten zonder dat mijn stem heel schel wordt. Het duurt ontzettend lang maar het laatste half jaar is het toch beetje bij beetje beter aan het worden. Dit als hoop voor degenen die ook hun stem kwijt zijn. Bij mij is het een en ander beschadigd aan de stembanden, maar geduld, het herstel duurt gewoon heel erg lang. vr. gr.van een patiënt
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*