Verminderde weerstand

Omdat de algehele conditie bij een patiënt op de IC enorm achteruit is gegaan, is de weerstand dat ook. Het hele lichaam is als het ware uitgeput. Maar bij sommige ziektebeelden is het immuunsysteem ook sterk uit balans geraakt. Bij sepsis bijvoorbeeld reageert de afweer in het begin erg heftig om daarna, als de ziekte langer duurt, juist naar de andere kant door te slaan.

Bij aandoeningen zoals nierziekte, diabetes of problemen met de luchtwegen zal er extra vatbaarheid zijn voor infecties. Dat geldt ook bij behandelingen met chemo-kuren, ingebrachte infusen, katheters e.d.
Een grote rol in de weerstand spelen de darmen; in de slijmvliezen van de darmen bevindt zich meer dan 70% van de afweercellen van ons immuunsysteem. Als de darmen aangetast zijn door ziekte is dat deel van de ‘afweer-linie’ dus al heel kwetsbaar. Maar daar bovenop kan de werking van antibiotica (die je soms in grote hoeveelheden krijgt op de IC) de goede bacterieën uitschakelen, waardoor bijvoorbeeld vervelende schimmels hun kans schoon zien. Het uit balans raken van het hormonale systeem beïnvloedt ook de weerstand ; verschillende hormoonklieren (schildklier, bijnieren) zijn namelijk betrokken bij de afweer.

De afweer vraagt energie en bouwstoffen, die er tijdens de ziekte doorheen gejaagd zijn en waar vaak bij het herstel een groot tekort aan bestaat. Dit maakt de patiënt erg vatbaar. Vergelijk het maar eens met een zeewering waar gaten in zitten: kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.
Dan krijgt een onschuldig virus bijv. eerder de kans of loopt een patiënt veel langer te kwakkelen. Een schimmelinfectie in de mond, keel en/of slokdarm is hier ook een voorbeeld van. En dat vermoeit nog weer meer. Want weerstand bieden aan ziekte vergt veel van een lijf. En dat niet alleen fysiek. De patiënt kan op deze manier aardig in een vicieuze cirkel terecht komen van vatbaarheid – infectie – vermoeidheid/stress – nog minder weerstand, etc.

Wat heel goed kan helpen is het inschakelen van bij voorbeeld een natuurgeneeskundige of homeopatische praktijk (liefst wel aangesloten bij een beroepsorganisatie). Daar weet men precies hoe de natuurlijke weerstand weer opgebouwd kan worden, hoe tekorten in het lijf aan te vullen en afvalstoffen op te ruimen. Dat helpt om de energie te sparen voor de rest van het herstel. Als de darmflora zich met voedingsupplementen weer herstelt werkt dat ook positief op de eetlust (een minder opgeblazen gevoel, etc.). Gevarieerde voeding, gebruik van verse voedingsmiddelen, geen of zo weinig mogelijk suiker, etc. zijn aan te raden. Goed drinken ook; dit helpt de afvalstoffen uit het lijf af te voeren. Bij een vervelende schimmelinfectie kan de arts een kuurtje geven.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*