Herbelevingen en PTSS

Een IC-opname kan voor sommige patiënten een dusdanige traumatische ervaring (*) zijn, dat zij te maken krijgen met:

 • Herbelevingen
 • Pogingen hetgeen gebeurd is te verdringen
 • Verhoogde prikkelbaarheid

Als dit langer dan een maand aanhoudt, kan er sprake zijn van een posttraumatische stress stoornis (PTSS). De herbelevingen – veelal flashbacks over de IC-tijd – kunnen ’s nachts in dromen voorkomen, maar ook overdag in de fantasie, in gedachten. Pogingen de ervaring te verdringen kan zowel inhouden dat men er niet over wil spreken, maar ook dat men niet eens in de buurt van het ziekenhuis wil komen. Passend bij de verhoogde prikkelbaarheid zijn woede-uitbarstingen en overdreven schrikreacties, maar moeite met concentreren of met inslapen kan ook een uiting zijn.

Patiënten met PTSS zijn gebaat bij professionele hulp van een arts of therapeut. Zij leren onder begeleiding omgaan met de IC-ervaring. Soms kan EMDR therapie uitkomst bieden, zie voor uitleg bij de website van www.emdr.nl

(*) Onder een traumatische ervaring wordt het volgende verstaan: “Een gebeurtenis die een dreigende dood of ernstige verwonding met zich meebrengt, of die een bedreiging is voor de lichamelijke integriteit van de persoon.”


3 thoughts on “Herbelevingen en PTSS

 1. Gerlinde Verhey
  Wat een rare dagen zijn dit, begin van de week vertelde mijn moeder me dat ze een stukje van Kruispunt had gezien en toen meteen aan mij moest denken. Ben gaan zoeken op google en kwam het Post traumatisch IC syndroom tegen. Tranen van pijn verdriet en ook opluchting vloeide er rijkelijk. Na 3,5 jaar ben ik nog steeds niet bij machte mijn leven weer op te pakken, plannen en ideeën genoeg maar krijg ze niet uitgevoerd door vermoeid en lustelooheid ik heb mijn handen vol aan het normale in stand houden van de dagelijkse dingen met mijn lieve gezinnetje. Mijn vraag is dan ook waar kan ik het beste beginnen aan te kloppen om hier iets mee te doen? De huisarts of de afdeling van het Erasmus MC waar ik terecht kwam na de IC opname en herstellende was van een faciitis necroticans in linker onderarm? Plastische chirurgie in dit geval. Ook ben ik bekend met een redelijk zware aangeboren hartafwijking waarvoor ik ook in het EMC onder behandeling ben bij de cardiologen van de congenitale groep. Hier vind ik al veel informatie en ben dan ook een soort van in een blije roes hierdoor want nu kan ik ergens mee verder ook voor het UWV en mijn omgeving want ik kan echt zelf deze put niet uitkrabbelen. Bedankt alvast en je zult me vast vaker hier iets zien schrijven. Vriendelijke groet Gerlinde Verhey
  Reply
  1. Idelette Nutma Post author
   Beste mevr. Verhey, nazorg is in opkomst maar nog niet overal georganiseerd. Als u op zoek bent naar begeleiding kunt u bij ‘Na de IC’ kijken bij ‘nazorg’. Daar staan diverse mogelijkheden genoemd, waaronder ook ervaringsdeskundige begeleiding en vele andere. Kijkt u er eens rustig naar. Sterkte met alles.
   Reply
 2. Annet Kuppen-Smits
  Beste Gerlinde, Ik hoop, dat het al wat beter met je gaat. Ik ben een vrouw van 67 jaar en heb bijna 7 jaar geleden op de IC. gelegen. Ik heb ook de uitzending gezien van Kruispunt op 18 oktober 2015 , en heb ook lang zitten huilen van onmacht. Ben ook gaan zoeken naar hulp en doe nu een Balanstraining bij Hanneke Oonk in Huizen. Ik krijg steeds meer inzichten, maar ben er nog lang niet, maar ik hoop dat dit me werkelijk helpt. Na vele frustraties eindelijk licht aan het eind van de tunnel. Sterkte ermee.
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*