Bloedtransfusie

Bloedarmoede komt veel voor bij IC-patiënten, bij voorbeeld door bloedverlies (na een ongeluk) of door beperking van de bloedaanmaak (door een ontsteking). Door bloedtransfusies kan de bloedarmoede opgeheven worden.

Bloed bestaat uit rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. Bij een transfusie van bloedproducten gaat het meestal om het toedienen van rode bloedcellen. Het toedienen van witte bloedcellen gebeurt nauwelijks, vooral omdat deze cellen een korte levensduur hebben.

Voordat tot bloedtransfusie wordt overgegaan, wordt eerst onderzocht welke bloedgroep de patiënt heeft en wat de rhesusfactor is. Dit is nodig om ‘passend’ bloed te kunnen geven. Sommige mensen hebben afweerstoffen in het eigen bloed tegen bloedcellen van anderen. Met onderzoek kan dit uitgesloten worden. Het bloed wordt toegediend via een infuus. De duur van de transfusie is afhankelijk van de specifieke situatie van de IC-patiënt. Tijdens de transfusie wordt voortdurend de bloeddruk, de hartslag, de ademhaling en de temperatuur in de gaten gehouden.

Jaarlijks krijgen zo’n 250.000 Nederlanders een bloedtransfusie. Het is een relatief veilige behandeling. Af en toe treedt er een allergische reactie op bij de patiënt (koorts, rillingen, jeuk, rode huid). Dit kan met medicijnen behandeld worden.


3 thoughts on “Bloedtransfusie

 1. Sandhya
  In 2012 heb ik 27 zakken donorbloedzakken gehad vanwege complicaties na mijn bevalling. Dit komt maar zelden voor en ik heb geluk dat ik nog leef. Sindsdien heb ik echter last van chronische vermoeidheidsklachten, hoofdpijn en ben regelmatig duizelig en heb mij sindsdien nooit meer zo gezond/ fit en lekker gevoeld als voor m’n bevalling. Apart is dat deze klachten medisch niet verklaarbaar zijn. Ik kan mij daar niet bij neerleggen en ik zou graag meer willen weten wat de oorzaak is van mijn klachten.
  Reply
 2. tal
  Beste Sandhya, Ik las je bericht nadat ik info was aant zoeken voor mijn moeder. En zag dat jij schreef dat je je ook niet meer de oude voelt.Mijn moeder heeft 2 jaar geleden een open hart operatie gehad na hartinfarcten. Daar heeft zij ook bloed bij gezet gekregen. Sinds dien heeft zij ook allerlei klachten. Nu is het zelfs zo dat ze ook overal rare vlekken heeft en haar haar uitvalt. heel erg vermoeid.huidkanker waar ze gelukkig snel bij waren dit weg te halen. Zij heeft zelf altijd gezegd dat het niet klopte voor haar gevoel betrefd het bloed wat ze heeft gekregen maar werd niet gehoord. Net als jij wil ook zij graag meer erover weten. Ik hoop dat iemand hierop reageert die wellicht zowel jouw als mijn moeder een advies kan geven wat gedaan kan worden.
  Reply
  1. Idelette Nutma Post author
   Beste Tal, wat naar dat je moeder deze klachten heeft. We kunnen je hierin niet gericht advies geven en kunnen geen uitspraken doen over de oorzaken. Maar heb je er al met de behandelend arts over gesproken? Als die het niet weet zou je nog eens naar een natuurgeneeskundige praktijk kunnen gaan (een praktijk die is aangesloten bij een overkoepelende beroepsorganisatie) en kijken of ze daar de verstoringen kunnen achterhalen. Maar de eerst aangewezene is de behandelend arts.
   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*