Medicatie

MedicijnkastBij een verblijf op een Intensive Care afdeling komt altijd medicatie aan de orde. Welke medicatie dat exact is, is uiteraard volledig afhankelijk van de persoon en zijn of haar aandoening. Een volledig overzicht kan hier dan ook niet gegeven worden. Hieronder een overzicht van medicatie die regelmatig voorkomt op een Intensive Care afdeling.

Sedativa

Sedativa zijn bewustzijnsverlagende medicijnen. Ze kunnen de patiënt minder onrustig maken en/of in slaap brengen. Dit kan nodig zijn om de patiënt te beschermen tegen stressfactoren zoals bijvoorbeeld het ondergaan van de verpleegkundige handelingen en medische procedures. Een veel gebruikt sedativum is midazolam.

Analgetica

Dit zijn pijnstillers. Ze zorgen ervoor dat een pijnprikkel niet meer gevoeld wordt. Vaak worden deze gecombineerd met sedativa.

Spierrelaxantia

Dit zijn middelen die de spieren verslappen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om het inbrengen van een tube te vergemakkelijken. Als iemand ondanks sedativa motorisch erg onrustig blijft worden soms ook langer spierverslappers toegediend. Iemand kan dan minder goed of niet meer bewegen.

Vaso-actieve medicatie

Dit zijn medicijnen die de functie van hart- en bloedcirculatie verbeteren.

Inotropica

Inotropica zijn medicijnen die zorgen dat de bloedvaten iets samenknijpen waardoor de bloeddruk verhoogd wordt.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn een chemische variant op het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Ze worden gebruikt om lichamelijke reacties op ontstekingen en infecties te onderdrukken.

Antiflogistica

Dit zijn ontstekingsremmende middelen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen steroïde- en niet-steroïde ontstekingsremmers. De al genoemde corticosteroïden vallen onder de steroïde ontstekingsremmers.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*