Nierfunctievervangende therapie

Als de nieren niet goed (genoeg) werken, kan het nodig zijn de nieren te laten vervangen door een machine. Nieren zijn erg belangrijk voor het lichaam. Ze regelen de vochtbalans in het lichaam, ze verwijderen afvalstoffen en ze produceren verschillende hormonen, die onder meer nodig zijn voor het regelen van de bloeddruk en het aanmaken van rode bloedlichaampjes.

Omdat de nieren niet meer (genoeg) werken, hopen afvalstoffen en vocht zich in het lichaam op. Vaak is een slechte doorbloeding van de nieren (als gevolg van bij voorbeeld een operatie, shock of sepsis) de veroorzaker hiervan. Om de afvoer van de afvalstoffen en het vocht weer op gang te krijgen, is het verbeteren van de nierdoorbloeding noodzakelijk. Dit gebeurt door vocht toe te dienen en het hart te stimuleren.

Heeft dat onvoldoende effect, dan kan het nodig zijn de functies van de nieren tijdelijk te laten overnemen door dialyse-apparatuur. De patiënt krijgt dan een infuus in de lies of arm met twee slangetjes. Via het ene slangetje wordt bloed opgezogen en naar een filter geleid. In het filter worden de afvalstoffen en zo mogelijk het vocht uit het bloed gehaald. Via het andere slangetje wordt het gezuiverde bloed weer teruggegeven aan het lichaam.

De nierfunctievervangende behandeling kan enkele uren tot enkele dagen of weken duren, zolang de nieren hun werk nog onvoldoende/niet doen en het bloed nog gezuiverd moet worden. Zodra de nieren het weer kunnen overnemen, kunnen deze behandelingen afgebouwd worden. De verpleegkundige controleert tijdens de behandeling diverse keren per dag de samenstelling van het bloed. Op basis van de laboratoriumuitslagen wordt de therapie zonodig bijgesteld.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*