Bezoek met (jonge) kinderen

OLVG folder Kinderen_op_bezoek_op_de_ICU-1Mits goed voorbereid kan een bezoek aan de IC-afdeling met kinderen heel waardevol zijn. Het is goed vooraf te bedenken (en te overleggen met de verpleging) of de indrukken niet te traumatisch zijn voor het kind (bijv. bij ernstige verminking, etc.)
Belangrijk is het kind vooraf te vertellen wat het gaat zien/wat het ongeveer kan verwachten, tijdens het bezoek gelegenheid te geven vragen te stellen én iets te doen (dingen vertellen of hand vasthouden). Na het bezoek is het van belang te vragen hoe het kind het beleefd heeft. Als de patiënt aanspreekbaar is, zal die in eerste instantie moeten aangeven of hij eraan toe is.
Het is het beste met 1 kind tegelijk naar het bed van de patiënt te gaan. Het is goed na een bezoek aan de IC wel enige tijd met het kind door te brengen en/of afleiding aan te bieden.

Zie voor folders, achtergrondinformatie en ideeën verder bij Kinderen op de IC, werkgroep van de Stichting FCIC. Daar staat een prachtig overzicht van waardevolle boeken e.a. hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om een kind zo goed mogelijk voor te bereiden op en te begeleiden bij een bezoek aan de IC, ook in het trieste geval van een (naderend) overlijden van een dierbare van het kind.


3 thoughts on “Bezoek met (jonge) kinderen

 1. Vanessa Ouahmar
  Natuurlijk is dit een moeilijk onderwerp. Onze zoon sliep als een geluk bij een ongeluk bij opa en oma toen mijn man werd opgenomen in het Erasmus MC. Ik kon dus de eerste paar uur ongestoord bij mijn man zijn. Toen mijn zoontje de volgende ochtend met opa en oma bij ons kwam, ben ik eerst met hem gaan lopen en hebben we daarna op een rustig plekje verteld hoe ziek papa was. Ik heb wel vooraf foto’s genomen en toen het verhaal verteld was, vroeg ik of hij wilde zien hoe papa erbij lag. Ik heb hem toen de foto’s laten zien. Natuurlijk kwamen er vragen zoals “gaat papa dood?” en die heb ik gewoon eerlijk beantwoord. Dat ik dat niets wist, maar dat het wel kon. Van mij mocht hij toen ook direct bij papa, maar dat wilde hij zelf niet. In de loop vd dag merkte ik dat hij steeds dichterbij kwam. Eerst gingen de deuren op de afdeling open en liep hij weer terug, daarna kwam bij tot voor de box waar papa lag en ging weer terug en uiteindelijk kwam hij op bij papa staan. Alles op zijn eigen tijd en manier. In al die tijd dat papa op de IC heeft gelegen is hij daarna gewoon in en uit komen lopen wanneer hij daar zelf behoefte aan had. Soms kwam hij dus ook niet, soms bleef hij op en neer lopen. Bedenk wel dat voor kinderen het verhaal soms angstaanjagender klinkt dan de werkelijkheid om papa zo te zien. (denk maar aan slangentjes in de neus, waarbij een fantasie van een kind kan bedenken dat het om heuse reptielen gaat) In onze familie en vriendenkring waren ook de meningen verdeeld. Had ik er wel goed aan gedaan? Ik ben ervan overtuigd van wel
  Reply
 2. Dennis van der Stroom
  Is er wetenschappelijke informatie beschikbaar waarin gepleit word voor het bezoek van kinderen op de IC op basis waarvan bovengestelde verantwoord kan worden. Wij doen op dit moment onderzoek naar hoe verpleegkundige hiermee om dienen te gaan en of kinderen inderdaad toegelaten moeten worden op de IC en in welke gevallen wel en in welke gevallen niet. Graag hoor ik van u waar mogelijke richtlijnen/ protocollen te vinden zijn hierover.
  Reply
  1. Idelette Nutma Post author
   Dag Dennis, bij de Stichting FCIC vind je de werkgroep Kind op bezoek op de IC. Binnen deze werkgroep is bijzonder veel informatie ontwikkeld en beschikbaar, zie www.fcic.nl, voor ieder ziekenhuis om te gebruiken. In de meeste gevallen, mits goed voorbereid, uitgelegd en begeleid, is bezoek met een kind aan de IC heel belangrijk voor het wegnemen van angst, het geven van gelegenheid voor nabijheid en als opstap naar verwerking. Er zijn prachtige foto-boeken en folders beschikbaar die de drempel voor kinderen en hun ouders (en professionals) enorm verlagen om kinderen op bezoek te laten komen. Mooi dat jullie op de afdeling bewust met dit onderwerp aan de gang gaan. Goed ook om je te verdiepen, wellicht met behulp van een pedagogisch mederwerker, in de behoeften van kinderen van verschillende leeftijden.
   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*