Verschillende bedden

Bed met hekRondom het bed barst het van de apparatuur. Maar het bed zelf kan in zekere zin ook ‘apparatuur’ zijn. Dat geldt als er – in plaats van het gewone ziekenhuisbed – een zogeheten rotatiebed of zandbed wordt ingezet. Deze zijn bedoeld voor patiënten die beademd worden. Zij hebben een grotere kans op longproblemen door de langdurige verpleging in één houding (rugligging). Een rotatiebed en een zandbed kunnen ervoor zorgen dat de patiënt regelmatig van houding verandert.

Een rotatiebed maakt het mogelijk een patiënt voortdurend in de lengte-as te draaien. Een gedeelte van de matras, ter hoogte van de longen, kan kloppen en trillen. Dit maakt het makkelijker mogelijk slijm uit de longen weg te zuigen. Als de longen weer goed genoeg zijn, kan de patiënt teruggeplaatst worden naar een gewoon bed.

Verbetert de situatie niet, dan kan de patiënt in een zandbed worden gelegd. In een dergelijk bed ‘drijft’ de patiënt als het ware, dank zij een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van (in temperatuur afstelbare) luchtstromen. Ook dit bed belast de longen minder dan een gewoon bed. De patiënt kan ook op de buik gelegd worden in dit bed. Dit kan urenlang, maar ook dagenlang noodzakelijk zijn. Die houding verbetert de zuurstofopname in de longen. Vóórdat dat gebeurt, wordt de patiënt volledig in slaap gebracht.

Tijdens de buikligging is het vaak noodzakelijk om de patiënt vocht toe te dienen. Het lichaam – waaronder het gezicht – kunnen daardoor flink opzwellen. Dit is een naar gezicht, maar als de buikligging wordt opgeheven, trekt het wel weer bij.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*